Johnny Haglund

 

Johnny Haglund (f.1965) utdannet seg først til ingeniør, men oppdaget hurtig at han ikke var skapt for å arbeide med 4 vegger rundt seg. Han begynte å reise verden rundt i 1988, og de første årene reiste han som backpacker, men alltid med kameraet i ryggsekken. Han tilbrakte 6 måneder på reise og 6 måneder hjemme i Norge for å finansiere reisene.

Johnny har alltid hatt en svakhet for det ville i naturen. Jo mer isolert, fjernt og mystisk destinasjonen er, desto bedre. Etterhvert opparbeidet han seg erfaring og reiste dypere inn i jungelen, høyere opp i fjellene og lengre inn i ørkenene. Hans første artikkel ble publisert etter en tur til Irian Jaya (Vest-Papua - Ny-Guinea) i 1994. Han fløy til en fjellandsby ved navn Wamena og fikk noen lokale til å hjelpe seg med utstyret før han la på vei på en 250 kilometers fottur gjennom tykk jungel til nordkysten. Etter 2 uker mistet de oversikten over hvor de var, og de neste 28 dagene tilbrakte de i jungelen før de endelig fant veien tilbake. Etter dette begynte han å skrive for et norsk tidsskrift, og et par år senere ble det yrket hans.

I dag jobber Johnny fulltid som freelancefotograf og skribent, og han har skrevet og fotografert materiale til over 500 artikler for forskjellige tidsskrifter og magasiner. I tillegg har han skrevet 5 bøker, og er ofte å finne som foredragsholder der han forteller om sine mange reiser til eksotiske destinasjoner verden over. Han er Canon Nordic Photographer og prisvinner hos både World Press Photo og Pictures of the Year International.

Med jungler, gjørmehull, vulkaner og svovelgass som arbeidsmiljø kunne vi kunne ikke forestille oss en bedre egnet mann til å teste om Fotopros stativer virkelig er så bunnsolide som de påstår. Hvordan det gikk kan du lese under. 


 
Under et oppdrag i den peruanske delen av Amazonasjungelen, var jeg nødt til å gjøre bagasjen min minst mulig. Jeg skulle reise med små båter, bruke lokale felles-taxier, ofte fulle av folk og derfor med svært liten plass til bagasje. Og ikke minst ville jeg være nødt til å bære utstyret mitt gjennom sumper og jungler – ofte uten stier. 

Men samtidig skulle jeg ta bilder, det var jo derfor jeg dro inn i regnskogen. Og en ting jeg visste jeg ville trenge, var et stativ.

Jungelen er mørk og gullgraverne jeg skulle portrettere jobber hele natten og ikke minst; innsekter og jungelens kryp, som også stod på min fotoliste, lar seg best fange i de mørke timene.

Jeg dro derfor med meg Fotopro sitt X-GO PLUS/FPH-52Q stativ. Dette veier bare 1,5 kg – inkludert både stativhodet, stativben og trekk - og lar seg slå sammen til en liten, kompakt bylt. Perfekt i forhold til at bagasjen måtte slankes, men ville det holde mål? Jeg hadde tross alt behov for et stativ som skulle bære et solid speilreflekskamera påmontert både makroobjektiv og makroblits.

Straks jeg begynte å jobbe med stativet, oppdaget jeg at stativhodet med litt forsiktighet og hensyn fra fotografen, fint tålte vekten av mitt kamera. Jeg vil faktisk strekke meg til å si at det var overraskende stabilt til tross for tyngden av utstyret jeg jobbet med. 


Hva som også overrasket positivt var stativets evne til å tilpasses og vris i alle tenkelige posisjoner. Ved et tilfelle ønsket jeg å stikke kamera inn i et hull i bakken, hvor det bodde en svær tarantell. Jeg skrudde om stativet til en monopod (ettbensstativ). Satte kamera på og dyttet det hele inn i hullet.  


Et skikkelig «transformers» stativ – glimrende til oppdrag hvor bagasjen må minimaliseres til det ytterste uten at det går særlig utover stabiliteten til stativet.

Hilsen Johnny

Use the free JavaScript composer, browser programs to format your client-side scripts to optimize your code!