Pål Hodne er en grafisk designer og fotograf som holder til på Greåker. Der bor han sammen med sin samboer Ann Charlott og deres 2 hunder, Frost og Ylva.

Han opprettet i 2009 Hodne Design, etter at han var ferdig med å studere grafisk design. Senere begynte han også med fotografering, og til å begynne med var det for det meste hundefotografering, men dette utviklet seg gradvis til å inkludere nyfødtfotografering, familiefotografering etc. 

Pål elsker hele prosessen med fotografering. Fra det å planlegge bildet og trykke ned utløserknappen til redigering av bildet og print. Han liker å være involvert i hele prosessen og printer og rammer inn stort sett alle bilder selv. 

Pål har en forkjærlighet for temafotograferinger, så når han skulle ha Star Wars-fotografering var det en perfekt mulighet til å få kikket litt på en av våre hurtigoppsatte parabolske softbokser.


 
Jeg ønsket en kontroll over lyset som er vanskelig å få med paraplyer og ordinære soft/oktabokser. Jeg har fra før Paul C Buff sine PLM (Parabolske paraplyer) og kjenner lyskvaliteten til denne typen tilbehør. Men en parabolsk paraply gir ikke samme kontroll som en parabolsk softboks. 

Hvorfor bruke en parabolsk softboks?

Det er en stor og myk lyskilde. Siden det er en parabolsk lyskilde har den også en del andre positive egenskaper. Lyset er mye mer sentrert og kontrollert enn ved bruk av en vanlig softboks som «søler» lys over et mye større område. I tillegg så har man veldig mange valgmuligheter siden den parabolske softboksen kan brukes med to diffusorduker. Man kan her velge å bruke bare på fronten, bare den i midten, to lag, eller ingen. I tillegg kan man kombinere alle disse med raster for enda mer kontroll over lyset.

En annen fin egenskap med Fotoplex sine parabolske softbokser er at de er hurtigoppsatte. Man tar den ut av baggen og åpner den som en paraply og der er den ferdig montert. Med baggen er den lett å ta med seg og den var enkel å ta med på fotografering utendørs. 

Her har jeg brukt front diffusorduk. Dette ga en god kvalitet på lyset med myke overganger mellom lys og skygge, men samtidig direksjonalitet på lyset.
Her har jeg brukt midtre diffusorduk. Det gir et semihardt lys som får pelsen til å skinne.

 


Jeg fikk raskt noen favorittkombinasjoner. Til barn så likte jeg veldig godt å bruke diffusorduk kun på fronten. Dette ga en veldig fin lyskvalitet med kontrollert lys. Som hadde en fin overgang fra høylys til skygge.

Til de unge fremtidige sith-lords og jedi ble boksen brukt med front diffusorduk. Dette var hovedlys uten refleksskjerm eller fyllys. Det var to kantlys bak.

Til hund ble favoritten å bruke kun den midtre diffusorduken. Da fikk man et litt hardere lys som fremhever pelsen veldig godt og som har fin kontrast. Denne kombinasjonen egner seg også godt til mennesker. Gjerne til en litt mer røffere stil. Kombinasjonen har litt smalere sweetspot hvor lyset er på sitt beste. 


Her har jeg brukt midtre diffusorduk for å få litt ekstra «pop» i bildet. Lyset ute var veldig flatt og ga lite nyanser i pelsen.En parabolsk softboks er veldig direkte. Dette gjør den morsom å leke med. Et par cm justering på lyset gjør store forskjeller på modellen. Det igjen gjør at man har store muligheter til å kontrollere lyset og kontrasten i bildet.

Jeg har benyttet den sammen med Godox AD-600 og Paul C Buff Einstein blitzer. Kombinasjonen AD-600 og parabolsk softboks var veldig fin og praktisk til utendørsfotografering. Jeg brukte den både til actionbilder og rolige bilder for en liten ekstra popp i bildene. 


Variasjonsmulighetene er store med en parabolsk softboks. Jeg har her vist noen av de forskjellige mulighetene. Alle kan også kombineres med grid for enda større kontroll. Det er spennende å se både hvordan bakgrunnen blir påvirket, men også hvor stor forskjell det er i lyset med de forskjellige valgene. Til hundebilder er min absolutte favoritt med midtre diffuser og uten. Styrken på blitzen er målt med lysmåler opp justert til samme måling på alle bildene..En parabolsk softboks var tidligere noe som var en stor investering som kunne koste titalls tusen kroner. En hurtigoppsatt parabolsk softboks som dette får man for rundt tusenlappen. Jeg har aldri blitt så fort glad i en softboks/paraply/beautydish som jeg har blitt i denne parabolske softboksen, og den kommer til å bli fast inventar i verktøykassen min. Og flere skal bestilles.

Hilsen Pål